Zie www.labrysreizen.nl

We zijn de afgelopen zondag teruggekeerd van een fantastische reis naar en door Amazonia, de Andes en de Galapagos eilanden met een reisgezelschap van 18 bijzonder gezellige en geïnteresseerde mensen. Enkele collega boeren van me bezocht met elk zo’n 4 kippen, een varken, een stuk of 10 eenden, wat maïs en aardappelen. Uitgeholde boomstam voor de deur, hangmat in de boom en de hut veilig op palen.
Eerst ging het via Quito naar Coca en daar aan boord van romantische riverboat, zo ongeveer de enige op 140 km Rio Napo, een grote zijrivier van de Amazone. Vandaar uit met een gemotoriseerde grote kano natuurreservaten, moerassen en bijzondere plekken aangedaan, en natuurlijk veel indianen gezien. Veel schitterende en soms bijzondere vogels, w.o. de bladetende hoatzin. Weinig zoogdieren gespot, wel veel apen natuurlijk. Maar de roze zoetwaterdolfijn (Inia) was een absoluut hoogtepunt. Heb z’n rug maar twee seconden duidelijk kunnen waarnemen maar dat was genoeg voor enkele weken opperste voldoening. Daarna terug naar Quito en vandaar uit naar Cotopaxi, een 6 km hoge vulkaan met reusachtige lavavelden en heel bijzondere struiken en bloemen. Ook weer spannende vogels natuurlijk, w.o. de caracara en een vissende visarend. Ja, ik weet het: wat moet een visarend anders? Maar tóch!
Daarna zijn we naar de Galapagos eilanden gevlogen waar een uiterst luxueus schip met weer de heerlijkste maaltijden en drankjes voor ons klaar lag. Vanaf de Santa Cruz gingen we iedere dag met snelle Zodiak rubberboten naar de verschillende eilanden. Goed te zien hoe alles wordt gedaan om het toerisme te reguleren en de overlast voor de dieren tot een minimum te beperken. De dieren trekken zich trouwens niets aan van hun bewonderaars. In 4 dagen de hoogtepunten van 5 eilanden bezocht met vogels als de blauwvoet Jan van Genten, pinguïns, Darwinvinken, fregatvogels en spotvogels. En verder natuurlijk veel zeeleeuwen, zeeleguanen en reuzenschildpadden gezien. Maar het is natuurlijk vooral die indrukwekkende vulkanische eilanden met hun ‘lavasculpturen’, de tamme en unieke dieren en het grote verhaal achter alles. In de voetsporen van Darwin.
Wat voor een Moslim de Hadji naar Mekka is en voor een vrome Katholiek een audiëntie bij de Paus, zo voelde – denk ik – voor mij de ontmoeting met de Galapagos eilanden.