Nadere kennismaking

Maarten-met-de-handen-in-de-zakMaarten Theodoor Frankenhuis werd op 9 juli 1942 geboren in Enschede. Na het doorlopen van de lagere en middelbare school in zijn geboorteplaats werden achtereenvolgens de diergeneeskundige studie, de militaire dienst (2de luitenant der Pantserinfanterie; eindrang res. kapt. der inf.) en een promotieonderzoek (Autofertilisatie bij de Kip) afgerond. Na enig waarnemen, een tijdelijk dienstverband bij de vakgroep zoötechniek en een praktijkperiode van een jaar in de dierenartsenpraktijk Olst en Wijhe, werd in 1978 een ruim 3 jarig onderzoek naar stoornissen van de vruchtbaarheid bij het cryptorche individu – dier en mens – afgesloten. Vervolgens werd hij na een 6 jarig dienstverband als dierenarts-onderzoeker in Diergaarde Blijdorp te Rotterdam in 1984 buitengewoon hoogleraar Bedrijfspluimvee-geneeskunde aan de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht en coördinator pluimveepraktijk-onderzoek aan de Stichting Gezondheidszorg voor Dieren in Nederland en voor de Stichting Gezondheidszorg voor Pluimvee te Doorn. Van april 1990 tot augustus 2003 was Frankenhuis directeur van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap ‘Natura Artis Magistra’ te Amsterdam.

IJ-prijs-tekstIn 2001 ontving Maarten Frankenhuis de IJ Prijs.

Na zijn pensionering op 61 jarige leeftijd heeft hij eindelijk weer tijd om echt van dieren te genieten door studie, veldwerk, schrijven en het leiden van natuurreizen naar Zuid- en Oost-Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. Frankenhuis houdt tientallen lezingen en anderssoortige presentaties per jaar en vervult een adviseurschappen bij Zodiac Zoos, Jerusalem Zoo en de ijsfabrikant Ben&Jerry’s, ondernemingen die alle dierenwelzijn, behoud van biodiversiteit en natuur en milieu hoog in het vaandel hebben staan.

Frankenhuis heeft ruime ervaring met gezelschapsdieren, exotische dieren (ethiek, natuur- en mileu-educatie, welzijn, voortplanting, seksuele selectie en evolutie), landbouwhuisdieren (in het bijzonder rundvee, schapen, geiten, pluimvee en varkens) en heeft langdurig gewerkt in de frontlijn van de bio-industrie, totdat hij zich realiseerde dat het bovenal ging om de vraag: ‘hoe pers ik dit kalender jaar nog een kwart ei extra uit die kippenkont’.

Maarten-melkend-bij-Siena-en-ArnoldFrankenhuis was actief op het terrein van dierenwelzijn, natuur- en milieu, natuurbehoud en de veehouderij en werkzaam zowel in het fundamenteel als in het praktijk gericht onderzoek, zowel ten behoeve van de mens als van het dier.

Ten aanzien van de hiervoor beschreven diersoorten was hij zowel op curatief als op preventief gebied werkzaam, met als hoofdlijnen de pathologie, de voortplanting en de volksgezondheid (toxicologie, zoötechniek, zoönosen). Daarnaast heeft hij zich de laatste 20 jaar vooral bezig gehouden – naast dierentuinmanagement, commercie, fondsenwerving, ethiek, esthetiek en zoötechniek – met de biologische drijfveren, die ten grondslag liggen aan ons gedrag op de werkvloer (machogedrag, man-vrouw verhoudingen, streven naar macht), rolverdeling in de samenleving (wie doet wat in het huishouden?), seksuele selectie (hooligan gedrag, vandalisme) en moeilijke klassen en lastige en agressieve leerlingen (dwarsliggers).

Maarten FrankenhuisFrankenhuis is auteur van o.a. ‘Huisdierrassen in Nederland: Heden en Verleden’, Variaties in Artis: over Paren en Baren en Mensen en Dieren’, ‘Terug naar Afrika – het grote safariboek’, het kinderboekje ‘Drinken Vissen Water?’, mede-auteur van ‘Wandelen door Artis’, en schrijver van ruim 250 wetenschappelijke en populair wetenschappelijke artikelen en hoofdstukken in boeken.

 

 

CURRICULUM VITAE MAARTEN TH. FRANKENHUIS DVM Ph.D.

place and date of birth: Enschede, the Netherlands, 9 July 1942
civil status: married to Elisabeth Helena van Haaften (since 24 November 1973); three sons: David, Joppe, Willem

education and military service
1962: secondary education, Gemeentelijk Lyceum Enschede
1962-1964: veterinary studies, Utrecht State Univ., Netherlands
1965-1967: lieutenant armoured infantry, platoon commander
1968-1974: research on intersexuality and infertiliy in birds
1968-1974: veterinary studies, Utrecht State University
1974: final examination veterinary studies
1974: Ph.D. thesis, Utrecht State University: Een poging tot autofertilisatie bij Gallus do­mesti­cus (An attempt to induce autofertilisation in the domestic fowl). (promotores: Prof.Dr.W.K.Hirschfeld and Prof.Dr.A.Hooger­brug­ge).

career
1974-1975: general practitioner Olst and Wijhe (Province Overijssel)
1975-1979: research on cryptorchidism and infertility (Utrecht State University)
1979-1984: staff veterinarian / researcher Rotterdam Zoo, the Netherlands
1984-1990: professor in poultry medicine and pathology (Utrecht State University) and research coordinator Central Poultry Health Institute (Doorn, Netherlands)
1990-2003: director Natura Artis Magistra, the Royal Amsterdam Zoological Gardens