Vermijd slechte vakantieherinneringen

In veel gevallen is het niet toegestaan om natuursouvenirs in te voeren, dat wil zeggen souvenirs, sieraden en gebruiksvoorwerpen gemaakt van onderdelen van bedreigde dier- en plantensoorten. Soms worden er hele dieren voor gebruikt. Levende dieren zijn natuurlijk helemaal uit den boze, ook al vanwege het gevaar op de insleep van besmettelijke ziekten voor landbouwhuisdieren. Elk jaar weer moeten vele reizigers bij terugkeer hun souvenirs bij de douane inleveren. Daarbovenop kan een fikse boete worden gegeven en in sommige gevallen zelfs gevangenisstraf. Want souvenirs van beschermde dieren en planten mogen helemaal niet, of alleen met de juiste vergunningen worden ingevoerd. Het is altijd verstandig om verre te blijven van producten die gemaakt zijn van bont, klauwen of tanden en van vlinders, insecten, vogeleieren of opgezette dieren. Veel van deze producten zijn afkomstig van met uitsterven bedreigde soorten ook al zal een handelaar u opzettelijk iets anders vertellen.
Het is het risico gewoon niet waard en voor álles geldt: bij twijfel niet kopen!

Olifantenivoor
In Afrika en Azië zijn stropers nog steeds zeer actief om aan de enorme vraag naar ivoorproducten te voldoen. Ivoor wordt vaak verwerkt tot sieraden, eetstokjes, haarspelden, ornamenten en naamstempels. Het kan ook afkomstig zijn van walrussen of nijlpaarden. Ook dan is invoer verboden. Producten van olifantenleer en olifantenhaar worden ook vaak open en bloot verkocht.

Reptielenhuiden
Wanneer reptielen huiden eenmaal in tassen, portefeuilles, schoenen, horlogebandjes of ceintuurs zijn verwerkt, valt moeilijk te onderscheiden of het leer afkomstig is van een al dan niet bedreigde diersoort. Ook de losse huid, het vlees, de klauwen of zelfs levende exemplaren zijn te koop. Voor producten van krokodillen, gefokt of uit het wild, zijn altijd speciale vergunningen nodig.

Schilden van zeeschildpadden
Van de schilden van schildpadden worden vaak souvenirs als zonnebrillen, haarspelden en sieraden gemaakt. Deze producten zijn overigens niet van landschildpadden, maar van zeeschildpadden afkomstig en altijd verboden.

Zeepaardjes
Zeepaardjes zijn vooral in trek als ingrediënt in traditionele geneesmiddelen en als souvenirs en curiosa, maar ook als aquariumdier.

Koraal
Koraal bestaat uit kleine diertjes die in grote kolonies samenleven. Veel koraal wordt uit zee gehaald om als souvenir te worden verkocht. Dus ook hun levenloze kalkresten staan op de verbodslijsten.

Schelpen
Zeeschelpen in allerlei maten en in de prachtigste kleuren worden op vele plaatsen te koop aangeboden. Vaak worden ze onbewerkt verkocht, maar soms zijn ze verwerkt tot asbak, lamp of schelpencomposities. Bedenk wel dat veel soorten niet ingevoerd mogen worden.

Haaientanden
In veel kustplaatsen over de hele wereld worden van haaientanden gemaakte hangers verkocht. Elk jaar worden ruim 100 miljoen haaien gedood en sommige haaiensoorten staan al te boek als bedreigd. Fossiele tanden zijn geen probleem.

Huiden van grote katten
Al eeuwen wordt er door de ‘mode-industrie’ op tijgers, luipaarden, jachtluipaarden en leeuwen gejaagd. Ondank de kritieke situatie waarin een aantal soorten verkeeert is er nog steeds een levendige handel in vellen, handtassen, haardkleedjes en andere ‘trofeeën’.
Kleinere katachtigen worden ook wel opgezet aangeboden. Ook verboden dus!

Kaviaar
Kaviaar is de benaming voor de eieren van de steur. De belugasteur, de grootste zoetwatervis ter wereld, dreigt uit te sterven. De handel in kaviaar is voor het grootste deel in handen van de Russische maffia rond de Kaspische Zee. Hoewel 250 gram voor persoonlijk gebruik in principe is toegestaan, kunt u het maar het best helemaal mijden. Negentig procent is namelijk van illegale herkomst.

Vlinders
Op veel populaire vakantiebestemmingen worden beschermde vlinders en insecten aangeboden, opgezet in lijstjes, of levend. De kans is erg groot dat er bedreigde soorten tussen zitten.

Papegaaien
Er worden veel levende dieren en producten van papegaaien of andere bedreigde vogels verhandeld. In veel souvenirs zijn veren van bedreigde vogels verwerkt, bijvoorbeeld in pennen of in traditionele muziekinstrumenten en hoofdtooien.

Orchideeën en cactussen
Vrijwel overal ter wereld worden orchideeën en cactussen verkocht. Soms gaat het om gekweekte exemplaren, vaak ook om wilde planten. Wanneer het beschermde planten betreft, zijn invoervergunningen nodig.

Traditionele geneeskunde
Tijdens hun vakantie doen sommigen een beroep op een traditionele genezer. In veel gevallen worden niet-bedreigde plantensoorten verwerkt, maar in sommige producten bestanddelen zitten delen van beschermde dieren als tijgers, neushoorns en beren. Geschat wordt, dat elke dag één van de weinige nog resterende tijgers door stropers wordt gedood om aan de vraag naar botten, inwendige organen, geslachtsdelen en snorharen te voldoen.

(Bronnen: Wereld Natuur Fonds (WNF) en International Fund for Animal Welfare (IFAW)