Terug naar Afrika – Het grote Safariboek

U reist inderdaad terug naar Afrika aan de hand van oud Artisdirecteur Maarten Frankenhuis. Terug naar de Afrikaanse Savanne met zijn fascinerende landschappen en de thuisbasis van een verbijsterende biodiversiteit. Bovendien de geboortegrond van onze soort.
Voor wie de paradijselijke natuurgebieden in Oost en Zuidelijk Afrika bezoekt werd een dergelijke gids node gemist. In Terug naar Afrika verschaft Maarten Frankenhuis de biologische, ecologische en (pre)historische informatie die in feite in geen enkele gids is te vinden.
Op grond van zijn ervaringen in de 5 jaar dat hij dierenarts-onderzoeker in Diergaarde Blijdorp was en de ruim 13 jaar directeurschap van Artis – samen goed voor vele honderden lezingen en rondleidingen – gekoppeld aan zijn ervaringen als reisleider van gespecialiseerde natuurreizen door Afrika ten zuiden van de Sahara, weet Frankenhuis beter dan wie ook wat de reiziger over de locale flora, fauna en ecosystemen wil en moet weten.
In feite een unieke biologische reisgids zoals er nog geen bestaat.

Bovendien is het handzame boek dermate breed opgezet en worden zoveel dieren en planten uit alle werelddelen en zoveel ecosystemen ten tonele gevoerd, dat het boek in feite als een biologische reisgids voor vrijwel de gehele aardbol kan worden gebruikt. Een boek vol fascinerende sociale en ecologische verbanden, vol frappante feiten over gedrag en voortplanting, evolutie en anatomie, voeding en spijsvertering en seksuele selectie.
De ruime aandacht voor de rolverdeling tussen man en vrouw in het dierenrijk én het mensenrijk openen ook de ‘leunstoelreiziger’ thuis de ogen voor de verbijsterende rijkdom van de flora en fauna van de oneindige savannes. En natuurlijk voortdurend bijzondere aandacht voor de biologische drijfveren van menselijk gedrag en de verrassende en vaak confronterende overeenkomsten en verschillen tussen mens en dier.
Daardoor maakt Terug naar Afrika meteen ook veel duidelijk over de oerbeginselen van de menselijke natuur, de evolutionaire oorsprong van het menselijk gedrag.

Maarten Th. Frankenhuis (1942) is o.a. oud-directeur van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap ‘Natura Artis Magistra’, oud-hoogleraar aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, reisleider en Voorzitter van de Raad van Advies van Zodiac Zoos. Hij publiceerde naast zo’n 250 artikelen in wetenschappelijke en populair wetenschappelijke tijdschriften, onder meer boeken als Variaties in Artis: over paren en baren en mensen en dieren, Wandelen in Artis en, samen met Margriet van der Heijden, het succesvolle kinderboek Drinken vissen water?