Hugo van Lawick

Hugo van LawickMet bewondering heb ik het beeldmateriaal van uw helaas te jong overleden broer bekeken. Natuurlijk was ik vertrouwd met zijn unieke kwaliteiten en werk, maar ook nu weer realiseer ik me met verwondering en bewondering dat het geen gewone fotografie betreft.
Verreweg de meeste opnames zijn niet alleen van hoge artistieke kwaliteit en maar roepen bij ondergetekende, die al jaren de savannes van Oost Afrika bereist als gids, ook een emotionele ervaring op. Daarenboven ademen de foto’s – elk voor zich – een unieke sfeer uit of laten een dierspecifiek gebeuren zien, wat maar zelden op de gevoelige plaat wordt vast gelegd. Ouderzorg en voortplantingsdrift, agressie en angst, eten en gegeten worden, samenleving, altruïsme en overleven zijn op subtiele en wel haast onnavolgbare wijze gevisualiseerd. De naturalist Hugo van Lawick is waarlijk een cineast en fotograaf van internationale allure.
In mijn beleving is de collectie Van Lawick van grote natuurwetenschappelijke waarde, van ongekende kwaliteit en absoluut uniek en representatief in haar genre. Een kostbaar bezit!
Ook mag niet voorbij gegaan worden aan de grote educatieve waarde voor zowel de reguliere alsook bijzondere gebruikersgroepen. Ten slotte, belangrijk is bovenal dat een dergelijk onvervangbare collectie beeldmateriaal goed wordt geconserveerd, gedigitaliseerd, gerubriceerd en beschreven. Kortom toegankelijk wordt gemaakt voor een breed gebruik.