Is Gretta Duisenberg soms gek geworden?

Gretta Duisenberg: ‘De Joden annexeren Amsterdam’ (De Telegraaf, 10 november 2005)

Lieve Gretta,
Als oud Artisdirecteur heb ik jouw gedrag en vooral je uitspraken, altijd met belangstelling gevolgd. Natuurlijk ben ik behept met enige beroepsdeformatie, je onstuimige levensloop werd dan ook zwaar ingekleurd door een biologische bril. Van pril verpleegkundige naar een huwelijk met een dubbele naam, de internist Bedier De Prairie, was in jouw geval evolutionair psychologisch dan ook even voorspelbaar als de overstap naar de invloedrijke politicus Hans van Mierlo. Maar ook onze Hans werd weer vervangen door de gefortuneerde topman Wim Duisenberg met zijn riante woning in Amsterdam-Zuid. Een mens wil immers hogerop.
Een vergelijking met de fascinerende prieelvogels (Ptilonorhynchinae) uit Australië en Nieuw Guinea dringt zich dan ook onweerstaanbaar op. Mannelijke prieelvogels namelijk, bouwen voor de continu calculerende prinses(sen) van hun dromen ingewikkelde soortspecifieke bouwsels van takjes – vaak gevaarlijk lijkend op de bouwsels bij het Joodse Loofhuttenfeest – en decoreren die uitbundig met bloemblaadjes, vlindervleugels en gras. Gebruik van de kleuren groen, wit, rood en zwart is daarbij niet ongebruikelijk. Er zijn bouwsels waar zelfs munten, sieraden, zilver en autosleutels in waren verwerkt! Je was vast en zeker al bekend met het feit dat de bouwsels slechts fungeren als arena ter demonstratie van de sociale status en welstand van de bezitter. Nestelen en het grootbrengen van de jongen doen de vrouwtjes – in jouw geval zelfs daarvóór – namelijk elders. Soms bekruipt mij zelfs het onstuitbare gevoel dat je de prieelvogel als ‘role model’ voor ogen hebt gehad. Want ook in hun tuin geldt: hoe minder kleurrijk het uiterlijk van het mannetje, des te groter, complexer en rijker gedecoreerd zijn prieel. En te verwachten, vanzelfsprekend gaat ook hier de voorkeur uit naar een oudere levenspartner. De vergelijking kan zelfs nog verder worden doorgetrokken – ook dat komt bij onze soort volop voor: de hoogst in rang staande mannetjes slopen het bezit van minder dominante soort- en seksegenoten en confisceren de waardevolle versierselen ter verhoging van de eigen status, macht en invloed op de andere sekse.
Ten slotte mijn advies waar je vast en zeker op wachtte: nu de buit binnen is moet je eindelijk eens van je wel verdiende rust gaan genieten. Daarom begrijp ik die uitspraak van je ook niet in het TV programma ‘Het Zwarte Schaap’: “De Joden annexeren Amsterdam”?
En ik altijd maar denken dat het de fietsers, de stadsduiven en taxichauffeurs waren.
Niet onwaarschijnlijk dat ik morgen voor de tweede keer in mijn leven moet onderduiken.