Breng eens een bezoekje aan de Tanzaniaanse savanne


Gisteren teruggekeerd van de eindeloze steppes, weelderig begroeide heuvels en ‘mooi vormgegeven’ kopjes van Tanzania. De savanne was aanzienlijk natter dan de vorige jaren en dus schitterend groen met indrukwekkende wolkenluchten. De kleinere dieren zijn dan iets moeilijker te spotten omdat ze nu niet worden gedwongen te drinken uit de zelfde schaarse watertjes, maar er lijkt wel meer variatie. Ook nu weer vogels en reptielen gezien die ik nog niet eerder had gespot.
Fantastisch gezicht ook om de rivieren en beken een keertje zo vol te zien, dat we er soms niet meer overheen konden komen. En natuurlijk genoten van de prachtig gelegen en comfortabele lodges.
Maar het belangrijkste: ook dit keer weer een groep buitengewoon geïnteresseerde mensen – van veelzijdige pluimage – aan je staart, met als ultieme triomf (voor ondergetekende dan) dat er weer enkele ‘big five freaks’ zijn omgeturnd tot vogelliefhebbers met toekomst. En vlak de ‘small five’ trouwens niet uit, waaronder de mestkever en de olifantspitsmuis.
Inmiddels frequenteren we alleen nog de beste lodges met in achtneming van bereidbare wegen en acceptabele afstanden en volop gelegenheid om de fameuze ‘Grote Trek’ te zien. Bijna 2 miljoen hoefdieren, waaronder vooral gnoes en zebra’s bewegen zich jaar in jaar uit in eeuwig durende cyclus achter de regens aan. Een oergebeuren!
Volgende keer laten we vermoedelijk het Victoriameer vallen – hoe imposant ook – en sluiten af met een paar dagen Zanzibar met haar interessante historie, schitterende stranden, natuurreservaten en koraalriffen.

En mocht u belangstelling hebben voor de bijzondere reizen, die wij nu en dan leiden: de organisatie bevindt zich gelukkig in de betrouwbare en ervaren handen van drs. Peter van der Lende van Labrys Reizen.
E-mail: pvdl@labrysreizen.nl; www.labrysreizen.nl
Telefoon: 035-6423658; mobiel: 06-12719702
Wij zorgen echter voor een onvergetelijke ervaring en veel bijzondere dieren, natuurlijk alles geprojecteerd in complexe biotopen en fascinerende landschappen als de Galápagos eilanden, Amazonia of de Oost Afrikaanse savanne. Wij voeren u daarbij door de diepste krochten van de dierlijke en menselijke geest, anatomie, fysiologie, voortplanting, evolutie en gedrag.